Skip to content

De Telogene Fase Van De Haarcyclus

Alle haren op het menselijk lichaam doorlopen voortdurend vier fasen in een complexe cyclus. Haar dat onder de huid groeit en een follikel wordt genoemd, strekt zich uit vanaf één wortel. Al het haar dat zich vanaf één wortel uitstrekt, doorloopt vier verschillende stadia vanaf de eerste keer dat het begint te groeien tot het moment dat het uitvalt. Deze fasen zijn; anagene, catagene, telogene en exogene. In dit artikel gaan we het hebben over de telogene fase van de haarcyclus.

Contents

Wat is telogeeneffluvium?

Er zijn enkele stadia van onze haargroei, zoals rusten en weer uitgroeien. Tijdens deze stadia groeit ons haar enkele maanden, waarna het zich terugtrekt om enkele maanden te rusten. Na dit proces wordt waargenomen dat het haar uitvalt en weer naar buiten komt. Het is normaal dat een normaal persoon 100 haarlokken verliest die dagelijks in zijn haar voorkomen. Dit haarverlies is een routinematige en normale toestand in de haargroeicyclus en duurt ongeveer drie maanden. Telogeen is de naam die wordt gegeven aan de rustfase van het haar in de haargroeicyclus. Telogeen effluvium daarentegen is de naam die wordt gegeven aan de overgang van de haarzakjes naar de vroege rustfase als gevolg van verschillende factoren en vooral stress. Er zijn een groot aantal verschillende redenen voor het optreden van telogeeneffluvium. Ziekten met hoge koorts, het krijgen van kinderen, een ernstige infectie die het lichaam overbelast of ernstige chronische ziekten zijn er enkele van. Vooral zware psychologische stressblootstelling om een grote operatie te ondergaan, schildklierproblemen en leven met ongezonde voeding en bijwerkingen van bepaalde medicijnen kunnen ook leiden tot haaruitval.

Wat gebeurt er tijdens telogene?

De telogene fase is de rustfase van het haarzakje. Tijdens de telogene fase, de derde fase in de haarontwikkeling, blijft het rustende haar in de follikel. Deze toestand gaat door totdat een nieuwe anagene haar groeit en naar buiten wordt geduwd. Deze fase duurt 3 maanden voor haar en veel langer voor haar op andere delen van het lichaam. Het is bekend dat op elk moment 10 procent van al het haar zich in de telogene fase bevindt, en dit is een cyclus. Tijdens de telogene fase is het haarzakje volledig in rust. Deze rustfase zorgt ervoor dat het haar groeit en zich volledig vormt. Na het trekken van een haar dat groeit tijdens telogene, zal het een hard en wit beeld vormen bij de haarwortel.

Ander type telogeen

Telogeen effluvium kan in twee verschillende soorten voorkomen, bekend als acuut of chronisch. Acuut telogene effluvium is een aandoening van haarverlies met de hand. Het is een reactieve aandoening van haarverlies die gewoonlijk drie tot vier maanden na een uitlokkende factor optreedt. Op dit moment valt tot 70% van de haren op de hoofdhuid af. Als het haarverlies probleem ten minste zes maanden aanhoudt, wordt deze aandoening als chronisch beschouwd en wordt deze chronische telogeen effluvium genoemd. De reden is voornamelijk hormonale oorzaken. De laatste jaren kunnen ook metabole problemen, omgevingsfactoren en eetgewoonten chronisch telogeeneffluvium veroorzaken. Het is minder belangrijk dan acuut telogeen effluvium. Bij het ervaren van deze aandoening wordt waargenomen dat het haar niet groeit en een afname van het volume.

Symptomen

Het meest voorkomende symptoom dat gepaard gaat met telogeen effluvium is haaruitval. Als er een merkbare hoeveelheid haaruitval is bij het wassen of kammen met een kam, kan worden aangenomen dat er sprake is van telogene effluvium. Hoewel het een gezond ogende hoofdhuid is, kunnen algemene vertraging van het haar, tijdelijke haaruitval en droog, futloos en ongezond haar ook worden beschouwd als symptomen van telogene effluvium. Bovendien, als de haarkleur verandert van donker naar bruin of rood, of verandert van bruin naar geel, zijn er tekenen van telogene effluvium.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaken van telogeen effluvium zijn: Een bevalling. Haaruitval na de bevalling kan na een paar maanden verbeteren. Telogeen effluvium als gevolg van een acute of chronische ziekte kan zelfs ernstiger worden gezien, vooral bij koortsachtige ziekten. Een chirurgische ingreep ondergaan, worden blootgesteld aan een ongeval en intense psychologische stress ervaren, behoren ook tot de oorzaken van telogene effluvium.

Telogeen effluvium kan ook optreden als gevolg van snel en overmatig gewichtsverlies, langdurige diëten of voedingstekorten, ziekten die ijzertekort veroorzaken en sommige gebruikte medicijnen. Bovendien treden problemen met telogene effluvium op als gevolg van een jetlag als gevolg van langdurig vliegreizen, hoofdhuidaandoeningen en langdurige overmatige blootstelling aan de zon.

Hoe wordt telogeen effluvium behandeld?

Om het probleem van telogeen effluvium te behandelen, is het eerst nodig om het probleem dat het veroorzaakte uit het lichaam te verwijderen. Naast het elimineren van problemen in het lichaam, is het ook belangrijk om de tekortkomingen aan te vullen.

Problemen zoals hoofdhuidproblemen, hormonale problemen, schildklieraandoeningen moeten worden behandeld. Zink-, foliumzuur- en B12-tekorten in het lichaam moeten worden aangevuld met vitamines of het veranderen van eetgewoonten. Lotions en crèmes die worden aanbevolen door gespecialiseerde artsen in haarklinieken kunnen worden gebruikt om te helpen bij de behandeling. Bovendien zijn mesotherapie of het aanbrengen van bloedplaatjesrijke plasma ook enkele van de behandelmethoden die goed werken bij haarverlies door telogene effluvium. Als u geïnteresseerd bent in de voor u meest geschikte methode, is het nuttig om contact op te nemen met ReHair Istanbul.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *